Julafton 2009

Igår var det julafton och för första gången firade jag och F den tillsammans med våra familjer i vår nya lägenhet. Vi bestämde ju redan när vi letade lägenhet att får vi en innan jul så ska vi fira julen i den och bjuda in våra släktingar till oss -och så blev det!
Pappa med familj kom ju inte ner eftersom de alltid firar julen i farmors och farfars hus i Ale uppe i Luleå, och mammas man K kunde inte komma ner eftersom han hade jouren på sitt jobb -men mamma själv kom dock ner den 23:e. J och R hämtade upp henne, för sedan gick de på "Jul på Liseberg" tillsammans. Så först på kvällen kom mamma hem till oss.

Julaftons morgon vaknade S som vanligt tidigt och eftersom jag och F har sagt att hon inte får väcka oss före klockan 9 så väckte hon sin mormor istället och de tillbringade morgonen ihop innan jag och F steg upp. Vi hade sagt att vi alla skulle samlas klockan 17, så på förmiddagen tog vi det ganska lugnt, men på eftermiddagen hade vi lite att göra. Mamma skulle göra "Jansons frestelse" och så skulle vi koka ägg, steka prinskorv, duka borden, duka fram mat och dricka, värma på glögg, hinna se "Kalle Anka" och även byta om någonstans där emellan. Vi hann förstås inte allt innan de första gästerna anlände, men eftersom en del av gästerna var försenade så gick det bra ändå.

Vi började med lite glöggmingel, sedan fick alla ta för sig av maten. Som vanligt hade vi massor av mat på bordet; köttbullar, janson, kokt potatis, skinka, västkustsallad, två sorters lax, tre sorters sill, ägghalvor, prinskorv, coleslaw, två olika sorters bröd och smör. Tänk att man alltid äter så mycket på julafton! När det gällde drycken så hade vi vitt vin, rött vin, öl, julmust, pepsi (både max och vanlig), pärondryck och nubbe, så alla kunde hitta någonting som de gillade.
Efter maten tittade vi på "Karl-Bertil Jonssons julafton", som är en av de saker som är ett 'måste' på julen och sedan blev det julklappsutdelning. Tomten och hans medhjälpare kom hit och delade ut alla paket och sedan blev det fika i form av kaffe, lussebullar, pepparkakor och två andra sorters kakor. Sedan ställde vi fram snacks; chips, godis, choklad, salta pinnar och ischoklad och så var det dags för jullotteriet.

Jullotteriet är en ny tradition som F:s släkt införde förra året (då var inte jag med) och det är istället för att köpa julklappar till alla vuxna. Alla vuxna köper varsin julklapp och så lägger man alla julklapparna på ett bord, sedan spelar man tärning om dem. Man har tre tärningar och alla turas om att slå, och får man två lika av de tre tärningarna så får man ta ett paket ur högen. När så alla paket är utdelade ställer man klockan på en halvtimme och under den halvtimmen spelar man vidare med de tre tärningarna, och får man då två lika så får man ta ett paket man har spanat in från någon annan och så håller det på tills halvtimmen har gått. När klockan ringer får man behålla de paket man har tagit åt sig, vilket kan innebära att en person har åtta paket, en annan har två och någon annan inte har några paket alls. Så man ska inte spela spelet om man är en dålig förlorare! I alla fall var det ett väldigt roligt spel och vi kommer nog att spela det nästa jul också.

Efter spelet satt vi mest och pratade, åt snacks och hade trevligt och så småningom började folk troppa av. I slutändan var det bara jag, F, S, mamma, J, R och lilla M som var kvar. J med familj åkte hem ganska sent, så vi andra kom i säng först vid halvett-tiden på natten. Men vi var alla väldigt nöjda med vår julafton i alla fall!
Lite bilder:

Julgranen med klappar


Dukade bord


R och två små nissar


Glöggmingel



Maten



Maten var god



Julklappsutdelning


Celine öppnade sitt paket själv


M hade varit väldigt snäll i år


Dags för fika


Klapparna till jullotteriet


Dags för godis

Susanne
2009-12-25 @ 11:48:24
URL: http://susannehitochdit.blogg.se/

Mmmm, vilken mysig julafton ni har haft! :O) Det där julklappslotteriet har jag hört talas om från flera håll. Verkar som en riktigt rolig grej. Fick ni något skoj i lotteriet eller gick ni lottlösa?

Tess
2009-12-25 @ 13:27:43
URL: http://highlandertess.blogg.se/

Vad fint och gott allt såg ut! :-) God jul!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0