Jag var ledig från jobbet idag med, så då passade jag på att baka igen -denna gång gjorde jag pepparkakscheesecake för första gången! Jag tycker att cheesecake är supergott och även om jag inte har smakat på den jag gjorde idag, så kan jag tänka mig att den är lika "yummy" som cheesecake brukar vara. :)
Pepparkakscheesecake
Gör så här;
Kakbotten
ca 60 små pepparkakor
2 dl flytande margarin
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg pepparkakorna i en matberedare, smält margarinet och häll det sedan över kakorna. Mixa och täck botten i en form med avtagbar kant med blandningen. Ställ åt sidan.
Botten av pepparkaka och margarin
Fyllning
800 g färskost
2,5 dl strösocker
2 msk mjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kryddnejlika
4 ägg
ca 15 pepparkakor
Rör ihop färskost och socker. Blanda i mjöl,vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en slät smet. Tillsätt äggen -ett i taget- under omrörning.
Häll i ca hälften av smeten och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och lägg på pepparkakorna, häll över resten av smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, låt sedan kakan svalna några timmar.
Pepparkakor och sedan resten av smeten ovanpå
Glasyr
200 g färskost
2 dl florsocker
pepparkakor till dekorering, som krossas i mortel
Blanda ingredienserna till glasyren och bred den över kakan, strö pepparkakskross över. Låt stå i kylskåp över natten.
yummi