Minisemester i Alingsås, dag 2

Andra dagen av min och J:s minisemester var en härligt solig dag det med! På vägen till stugan dagen innan hade vi åkt förbi en sjö till vilken det gick en liten väg, och när vi åkte förbi tänkte vi att dit måste vi åka och promenera, för det såg så vackert ut. Tyvärr lyckades vi inte hitta tillbaka dit på hela förmiddagen trots att vi provade flera olika vägar. Vi hade ju använt GPS på vägen till stugan, men ingen av oss visste vad stället där vi sett sjön hette...
 
Att irra runt på jakt efter sjön förde dock något gott med sig; vi befann oss plötsligt i ett litet samhälle där Sveriges enda bevarade stavkyrka fanns. Trots att -eller kanske på grund av- att det var Kristi Himmelsfärdsdag var kyrkan öppen, så vi passade på att titta in. Ingen av oss hade en aning om vad en stavkyrka var, så det var ju intressant...
 
För den som läser min blogg kan jag tala om att en stavkyrka är en äktnordisk kyrkobyggnadstyp som användes i Sverige, Norge, Danmark och även Island. Byggnadstypen innebar att stående kluvna stockar eller plankor grävdes ner i marken.
 
Hursomhelst; samhället som har denna bevarade "skatt" heter Hedared, och sålunda kallas även kyrkan för "Hedareds stavkyrka". Den hade öppnat för säsongen för bara någon vecka sedan berättade den feriejobbare som ansvarade för kyrkan för tredje året i rad, och vi var de första besökarna. Och medan vi var där kom det heller ingen annan besökare, men kyrkan var verkligen jättefin och väl värd ett besök! :)
 
Efter kyrkobesöket var vi trötta på att irra runt och återvände till stugan för att äta lunch, och när vi kom fram visade det sig att ett av fåren och hennes två lamm hade rymt och nu befann sig utanför hagen! Vi kunde inte begripa hur det gått till -vi hade väl inte lämnat något öppet? Vårt värdpar var inte hemma, men J ringde till dem på mobilen och berättade vad som hänt, men blev lugnad när paret talade om att fåren tydligen brukar rymma ibland och att det var helt okej och inget att oroa sig för. Medan vi åt lunch såg vi också hur lammen tog sig in i hagen igen; de hoppade helt enkelt in genom rutorna i ståltrådsstängslet! Mamman såg vi aldrig hur hon tog sig in, för hon vandrade iväg.
 
Vårt värdpar kom i alla fall hem igen när vi avslutat vår lunch och då passade vi på att fråga om sjön vi sett, och de talade om var den låg. Vi hittade vägen, men tyvärr var vägen privat så vi kunde inte promenera där som vi hade tänkt. Däremot åkte vi istället till en camping som hette "Lygnen" om jag minns rätt, och där var det jättefint att promenera! Och efter besöket där åkte vi till ett naturreservat som hette "Ljungås" där det fanns olika promenadslingor att välja mellan -så det blev mycket promenerande denna dag!
 
Tillbaka i stugan igen njöt vi av en god middag vid sjön och dagen avslutades med bastubad och en lugn kväll med chips och läsning. :)
 
Solig morgon och en god frukost
 
 
Det jamade utanför dörren och in kom katten Nisse
 
Hedareds stavkyrka
 
Vacker gammal interiör
 
 
Så fint
 
 
Förrymda får när vi åt lunch i stugan
 
 
Vitsippor i campingområdet
 
Badbryggor och sandstrand vid campingen
 
 
Campingstugor och mer vitsippor
 
 
 
Mangårdsbyggnad från 1800-talet i naturreservatet
 
Man fick gå in och kika lite
 
Här började en av promenadslingorna
 
Vackert
 
 
Fint område
 
 
Det blev en ganska lång promenad
 
 
Bushunden Alice gjorde oss sällskap ner till sjön där vi åt middag
 
 
Bastubad på kvällskvisten
 
Kvällen avslutades med chips och läsning innan läggdags
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0