Årets sextonde utlästa bok

För några dagar sedan blev jag klar med den tredje delen i den historiska romanserien "SLÄKTEN...
 
 
Baksidestext; "Ljudet av annalkande ryttare bryter tystnaden. Det är mitt i höstblotet och folket på den lilla gården anar inte vad som väntar. Tiderna är oroliga och mitt under festligheterna ridder främmande män in på tunet med order om att omvända hedningarna till den nya läran. Den nya guden dyrkas redan i Sigtuna, Täby och Vallentuna, och nu ska även folket i trakterna kring Uppsala omvändas.
Åsa blir ensamt vittne till vad som sker denna natt. Långt senare kommer minnesbilderna tillbaka till henne och hon ställs inför ett ödesdigert val. Samtidigt närmar sig slutstriden mellan det gamla och det nya."
 
Förlag; Historiska media
Utgivningsår; 2010
Genre; Historisk roman
 
I den tredje delen av släktsagan heter huvudpersonen Åsa och är barnbarn till Sigrid som andra delen handlade om. Åsa lever i en tid när kristendomen gör sitt intåg i Sverige och utvalda präster gör allt för att omvända vad de kallar "hedningarna" -det vill säga de som tror på Asagudarna- till den nya läran. Just i Uppsalatrakten är motståndet extra starkt och det uppstår blodiga strider mellan de två grupperna.
 
Under en av dessa strider är Åsa bara ett barn och hennes familj bränns inne av Torulf och dennes bror Bjarne, som är kristna och tänder eld på deras bostad då de vägrar överge sin tro. Åsa är den enda som klarar sig och mot sin brors inrådan tar Bjarne henne med sig till kung Stenkil, vars män sedan ser till att placera henne hos stormannen Jarlabanke där han tar hand om henne som om hon vore hans egen dotter. Jarlabanke är dock kristen och försöker omvända Åsa medan hon växer upp, något hon vägrar.
 
Åsa har anlag för runristning och redan i unga år får hon gå i lära hos runristaren Björn, som hon förälskar sig i. Jarlabanke har dock andra planer och gifter bort Åsa med en av sina närmaste män -nämligen samme Torulf som var med och brände ner Åsas fädernesgård när hon var barn. Detta är dock inget som någon har vetskap om, men när sanningen väl uppdagas vänds hela Åsas liv upp och ner och hon fruktar för sitt eget liv...
 
Denna bok är skriven av Catharina Ingelman-Sundberg och även om boken är både bra och spännande så når den inte riktigt upp till samma nivå som förra boken.
 
Betyg; 3 av 5.
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0