Kolonistuge-koll

Igår var jag och syster J och tittade på en kolonistuga i Kortedala i östra Göteborg. Vi satt och tittade på "Hemnet" i lördags och då dök stugan plötsligt upp. Genast tänkte vi "skrivarstuga" och eftersom visningen var redan på söndagen så bestämde vi oss för att åka och titta. Inget planerat, bara ett infall, en kul grej, typ.
 
Söndagen bjöd på underbart brittsommarväder och visningen började klockan 13. Eftersom ingen av oss varit i Kortedala tidigare gav vi oss iväg redan vid tolv för att inte komma försent, men med hjälp av mobilens GPS så hittade vi faktiskt vägen utan problem! Så vi var där en halvtimma innan visningen skulle börja...
 
Området där kolonistugan ligger heter "Klaras Ängar" och det var ett väldigt lugnt och trivsamt område med mycket natur runtomkring. Lärjedalen och Lärjedalsån ligger alldeles i närheten, och där ska det enligt Göteborgarnas promenadguide vara väldigt vackert att promenera.
 
Trots att jag och J tog det lugnt var vi vid kolonistugan en kvart innan visningen, men mäklaren var på plats så vi fick ändå titta med en gång. Vi var först av alla, och det är en fördel när man som jag vill fotografera, vilket är lite svårare om det är flera som tittar samtidigt och man inte vill ha med människor på bilderna.
Koloniområdet är planerat så där finns närmare 50 stugor som är max 20 kvadrat. Utöver de 20 kvadretmetrarna får man ha ett förråd på 7 kvadrat samt ett växthus på 10, och själva tomten är på 300 hektar. Precis lagom med andra ord! :)
 
Det var en väldigt trevlig stuga, bara runt tjugo år gammal med kommunalt vatten, fast någon annan form av avlopp, men det är bara att ansluta sig till kommunalt avlopp också utan anslutningsavgift -det man får betala för är ju grävarbetet det medför att dra ett rör till (eller vad man nu gör). Just denna stuga hade ingen toalett, men mäklaren sa att förrådsbyggnaden var till för att kunna låta bygga en -det är det många andra stugor i koloniområdet som har.
Stugan var också oisolerad, men vill man isolera den för att kunna vara där även under vinterhalvåret så är det heller inga problem, och det var okej att övernatta några gånger per år, även om stugorna annars är till för att bara vara där på dagarna. Elen är påkopplad året runt och med en modern jordfelsbrytare, vattnet stängs dock av någon gång i slutet av oktober och kopplas på igen i början av april. Så ska man vara där under den perioden får man ha med sig vattendunk -men det är ju inga problem! :)
 
När vi tittat på stugan gick vi runt lite i området för att titta, och hälsade även på en del av de andra som har stugor där. Det kändes lugnt, trevligt och välkomnande och området var fint. Det finns en gemensam byggnad där det finns dusch och toalett för dem som inte har det i sina egna stugor och -som sagt var- så ligger Lärjedelan alldeles i närheten.
 
Vi är ganska sugna på att köpa stugan, men eftersom det var ett infall så har vi inte kollat om vi får låna eller någonting. Vi lämnade dock in en ansökan igår, bara för att se hur stora möjligheter vi har, så vi får se vad som händer... I vilket fall som helst var det kul att titta!
 
Kolonistugan
 
Förrådsbyggnad på sju kvadratmeter
 
Halva förrådet kan bli toalett
 
Själva stugan är 20 kvadratmeter fördelat på 1 rum och kök
 
Köket har både en liten kyl och kokplattor samt kommunalt vatten
 
 
 
I rummet kan man ha en bäddsoffa om man skulle behöva sova över någon gång
 
 
Tomten är på 300 hektar. Nästan bara mossa, men den kan man ju ta bort och lägga en riktig gräsmatta istället
 
Vi tog en titt på kolonimrådet när vi sett färdigt på stugan
 
Några andra stugor på området
 
Vi får se om det blir någon kolonistuga för mig och syster J!
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0