Läst; Den blå cykeln

För några dagar sedan läste jag ut denna bok;
 
 
Inledning; "Pierre Delmas brukade stiga upp först av alla. Han drack en kopp svagt kaffe som husan hade hållit varm på ett hörn av den gammaldags spisen. Sedan visslade han på sin hund och gick ut. På vintern var det fortfarande mörkt och på sommaren rådde den trista grådager som föregår gryningen. Han älskade doften av jord medan allt ännu ligger försänkt i sömn. Ofta överraskades han av dagbräckningen på terrassen där vinet växte och han såg ut över den mörka konturen av les Landes ner mot havet. I familjen brukade man säga att det enda han sörjde över var att han aldrig fick bli sjöman. Som barn brukade han tillbringa timmar vid Chartonskajen i Bordeaux och titta på när lastfartygen lade till och avseglade. Han såg sig själv som kapten ombord på ett av dessa fartyg som genomkorsade haven i kamp mot stormarna och näst efter Vår Herre var det han som hade befälet ombord..."
 
Trots inledningen så är huvudpersonen i denna roman inte Pierre Delmas utan hans dotter Léa. Hon är en passionerad sjuttonåring när förlovningen mellan Laurent -som hon älskar eller åtminstone tror sig älska- och dennes kusin Camille eklateras. Omgiven av manliga beundrare som hon alltid varit, är hon övertygad om att det är henne Laurent älskar egentligen, och hon söker upp honom och erkänner sina känslor för honom. Det visar sig att hon har rätt i att Laurent älskar henne, men han väljer ändå att förlova sig och sedan gifta sig med Camille. Efter det avskyr hon Camille.
 
Samtidigt hotas Frankrike av krig (Andra Världskriget) och när landet dras med i kriget måste landets män gå ut och slåss. Vid det laget är Camille gravid och Laurent lämnar henne i Léas motvilliga vård, för att både han och Camille litar på henne och håller av henne. Léa måste nu se efter sin avskydda konkurrent och trots att de försöker hålla sig ifrån kriget blir de påverkade av det och får se dess blod och förödelse.
Mitt under krigets fasor uppvaktas Léa av två män, hon förlorar sin mor och ser sin far bli ifrån sina sinnen efter hennes död, dessutom börjar hon arbeta som hemligt sändebud för motståndsrörelsen...
 
Boken är spännande och innehåller även kärlek, hat och en del sex. För den som har läst "Borta med vinden" påminner Léa en hel del om den bokens huvudperson med sin ensvishet och egensinnighet, och det faktum att hon är tämligen bortskämd och tycker att hon ska få allt hon pekar på, i princip. Ibland blir jag irrieterad på Léa, men på det hela taget gillar jag boken!
 
Titel; Den blå cykeln
Författare; Régine Deforges
Genre; Roman
Boktyp; Inbunden
Antal sidor; 344
Utgivningsår denna utgåva; 1982
Förlag; Bonniers
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0