Bokutmaningen, bok no.43

Årets fyrtiotredje utlästa bok blev andra delen i Johanne Hildebrandts "Valhalla"-serie, nämligen IDUN. Böckerna kan läsas fristående, men själv föredrar jag att läsa dem i ordning i och med att Idun är prästinnan Frejas (från bok 1) dotter med asen Tor. Idun har dock inga likheter med sin mor, till skillnad från Freja är hon varken stark eller självständig, hon är mycket ärbar och har ingenting av en blivande prästinnas förmåga inom sig. Allt Idun önskar är sin mors kärlek, men Freja är alldeles för självupptagen för att se sin tysta och stillsamma dotters behov.
 
Hos asarna härjar svartsoten, en förbannelse som en ond kvinna vid namn Hyndla har kastat över dem. Den enda som kan bryta förbannelsen är Freja, men hon vägrar lämna sitt älskade Vanaheim för att hjälpa sin tidigare kärlek. Så får Tor reda på att det är han som är far till Idun och när Idun samtidigt förälskar sig i Tors närmaste man Brage ser Tor en möjlighet att få Freja att hjälpa honom. Han övertalar Idun att följa med honom och Brage till asarnas land och där sammanviger han de unga tu utan Frejas vetskap. Han vet att när Freja får reda på vad som har hänt kommer hon att söka upp honom och med Idun som hållhake tänker Tor tvinga Freja att bryta förbannelsen...
 
Idun
 
Inledning; "De tretton stenblocken stod resat i en cirkel på heden. Stora som jättar hade de sträckt sig mot skyn sedan tidernas gryning. Få förstod deras fulla kraft.
Prästinnan satte sig på huk vid elden i cirkelns mitt. Ljuset dansade över hennes svartmålade ansikte. Klänningen glänste av guldbroderier, halsbandet var tungt och dyrbart.
Vacker var hon, männen åtrådde hennes skönhet. Men blicken var tömd på allt mänskligt liv.
Viden klagade svagt när den svepte över den öde heden. Ett plågat jämrande hördes från stenarna.
Prästinnan såg ned på sina blodiga armar. Hon hade utfört sitt värv väl. Nu darrade hon av kraften från sina offer.
- Kom, mörker."
Elden flammade upp med ett rytande. Prästinnan höjde sina armar och mässade en besvärjelse..."
 
Titel; Idun
Författare; Johanne Hildebrandt
Genre; Fantasy
Boktyp; Pocket
Antal sidor; 412
Utgivningsår denna utgåva; 2017
Förlag; Månpocket
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0