Lucka 20; Dopp i grytan

Dopp i grytan är bröd som doppats i varm skinkspad och som äts som tillbehör till annan mat. Rätten är en tradition i Sverige i samband med att man kokar julskinkan, vilket är anledningen till att julafton också kallas för doppareda'n.

Efter att man avlägsnat fettkakan på det kalla skinkspadet, kokar man ihop det till en lagom salt buljong och brödet som doppas är oftast vörtbröd, och bör inte vara alltför färskt.
I norra Sverige brukar ofta tunnbröd användas, och rätten kallas då ibland för blöta. Denna variant av dopp i grytan äts vanligen ihop med skirat smör och lingonsylt, och kan ätas året om.

Att äta bröd på detta sätt är en tradition från den tiden då bröd förvarades så länge att det blev hårt och svårtuggat.

Recept på dopp i grytan;

Du behöver skinkspad och 1-2 flaskor fylligt julöl.

Koka ihop skinkspadet till halva volymen eller till önskad kraft och mustighet. Skumma noga under kokningen så spadet blir helt klart. Sila och servera det rykande hett.

Tillsätt julölen och lägg i tjocka skivor vörtbröd. Låt brödet suga åt sig rejält av spadet. Ta upp med hålslev.
Dopp i grytan




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0