På söndag har judoklubben som stora S går i sin årliga julfest. Vi har varit med varje år sedan stora S började med judo (om jag inte har jobbat) och det är en rolig tillställning med uppvisningar av eleverna, poängpromenad, fika, lekar, lottförsäljning med priser och även graderingar. I år fyller klubben dessutom 40 år och eftersom jag numera har fastnat för att göra tårtor, bestämde jag mig för att göra en tårta till klubben. Tanken är att personalen ska ha den som fika när de har årsmöte (som de brukar ha nu i december) eller när de nu vill äta den... :) Jag ska ta med mig tårtan på söndag -sedan är det bara att hoppas att de gillar den!
Till denna tårta har jag köpta bottnar, men så snart jag har införskaffat mig en tårtdelare ska jag börja baka egna bottnar, vilket ska bli spännande!
Första fyllningen är päronmousse, och denna har jag gjort enligt följande recept;
2 gelatinblad
1 burk päronpuré (barnmat)
1 msk koncentrerad päronsaft
1 msk socker
3 dl vispgrädde
grön karamellfärg (om man vill ha moussen grön)
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
Hetta upp päronpurén, socker och saft under omkörning (OBS! koka ej).
Tag av kastrullen från värmen och smält ner de två urkramade gelatinbladen.
Låt purén svalna och vispa upp grädden lätt (ha i den gröna karamellfärgen innan du vispar). När purén har svalnat, rör försiktigt ner den i grädden tills den blandat sig helt.
Låt tjockna i kyl i ca 4 timmar. Rör moussen försiktigt slät du fyller tårtan.
Päronmousse och Ahlgrens bilar-fluff som fyllning
Andra fyllningen blev Ahlgrens bilar-fluff, men av någon anledning så blev den mer som en kräm. När jag googlade på varför fick jag bara upp att några bara använt 2 dl grädde och sedan tillsatt restretande 1,5 dl i samband med uppvispandet. Ska prova det nästa gång... Men det var åtminstone inget fel på smaken!
Ahlgrens bilar-fluffet gjorde jag så här;
70 g Ahlgrens bilar
3 dl grädde
Värm grädden (INTE koka!), tillsätt Ahlgrens bilar och rör om tills de smält. Ställ i kylen över natten och vispa sedan upp som vanlig grädde.
Spacklad med smörkräm
När jag fyllt tårtan spacklade jag den med smörkräm och sedan täckte jag den med marsipan och dekorerade den med SP. Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet!
URL: http://cozycoffeecorner.com
Den ser underbar ut. Hade aldrig tankte gora ni paron mousse, ni bilar/gradde. Ska prova dem hemma. Tack for recepten.