Småfrallor

Igår blev jag så sugen på att baka småfrallor, men jag orkade inte gå till affären och köpa jäst. Men idag skulle jag ändå handla lite -plus hämta ut ett paket- och då passade jag på att köpa det så jag kunde baka. Receptet jag följde skulle ge ca 40 frallor, men hur den som skrivit det receptet kunde få till så många är en gåta. När jag skulle göra lika många blev de pyttesmå, så i slutändan blev det bara 28 frallor. Men jag tycker fortfarande att de är för små, så nästa gång jag bakar dem ska jag nog inte göra mer än 24 av det receptet, det tror jag blir lagom storlek... :)
 
Trots storleken blev frallorna i alla fall jättegoda -sonen åt tre stycken när jag hämtade honom från förskolan -och då ville han ändå ha fler! Men jag sa stopp, övriga familjen måste ju också få en chans att smaka dem. Och om de gillar frallorna lika mycket som jag själv och min son, så lär de vara slut på nolltid. Så jag får nog baka flera ganska snart!
 
Små men jättegoda frallor
 
Du behöver;
 
4 dl fingervarmt vatten
4 msk rapsolja
1 tsk salt
50 g jäst
grahamsmjöl
vetemjöl
valfri "topping" (jag valde vallmofrön)
 
Gör så här;
 
Smula jästen i en bunke. Häll på det fingervarma vattnet och rör tills jästen smält.
Tillsätt oljan och lite vetemjöl, tillsätt sedan saltet.
Häll på grahamsmjöl och vetemjöl i valfri mängd (jag tog 4 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl) och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 15 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite, dela sedan degen i valfritt antal "bollar" (jag gjorde 28 st), rundriv bollarna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare en halvtimma.
Sätt ugnen på 250 grader, pensla bullarna med vatten och doppa dem i valfri topping.
Baka i nedre delen av ugnen ca 10 minuter, låt svalna på galler. Färdigt!
 
Tips! Du kan använda vilket mjöl du vill och kan även ha t.ex riven morot, frön, nötter eller örter i degen för att variera smaken.
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0