Den 1 och 2 augusti var mina sista semesterdagar innan det var åter till jobbet i måndags, och avslutningen blev -hör och häpna- en vandringsweekend! Jag har inte vandrat i någon större utsträckning sedan "Skogsmulle"-tiden när jag var barn (undrar om Mulle finns kvar nuförtiden?) och har inte tränat på år och dar =usel kondition. Trots det fick jag, syster J och min dotter stora S för oss att vi skulle gå en vandringsled -och valet föll på "Hyssnaleden" som finns i samhället Hyssna i Marks kommun. Den största anledningen till att vi valde just den var att hotellet Kvarnen i Hyssna hade ett vandringspaket som innefattade vandringsleden med karta och lunchlåda, övernattning med middag och frukost och deras "outdoor spa" till ett mycket bra pris per person. Sedan tar det inte särskilt lång tid att åka dit heller, och det är ju också ett plus! ;)
Vi hade egentligen tänkt vandra lite tidigare under semestern, men när vi kollade upp bokningstiderna så var just denna helg den första där det fanns rum kvar, så då fick det bli så! Hela Hyssnaleden är ungefär 4 mil lång och sålunda uppdelad på två dagars vandring och käcka som vi var tänkte vi att "det tar väl en 4-5 timmar att gå 2 mil, så no problem!" Innan du som läser min blogg läser vidare kan du ju gissa om vår tidsberäkning var korrekt eller inte...
Då kör vi! :)
Laddade för vandring första dagen. Det finns flera platser längsmed Hyssnaleden där man kan välja att börja sin vandring och vår utgångspunkt blev i närheten av Liagärde naturreservat. Vi hade egentligen tänkt starta någon annanstans, men när vi mötte upp ägaren H vid Kvarnen i Hyssna för att få kartan och våra lunchlådor så tyckte han att denna startpunkt var bättre. Och eftersom ingen av oss har gått på en vandringsled förr så följde vi H:s råd. Solen var med oss och humöret på topp, så vi parkerade bilen och påbörjade vår vandring klockan 10 den 1 augusti.
På kartan vi fick fanns det sevärdheter utmärkta och den första var Hökås lägerplats med fin utsikt.

Jag ville verkligen dokumentera denna min första vandring (och kanske sista?), så min plan var att ta jättemånga foton på platser jag tyckte var fina.

Underbart väder och varierande underlag att vandra på.

Stora S ville allt emellanåt att jag skulle ta bilder av henne på olika ställen. Här står hon framför en rotvälta. Sådana skulle det visa sig att det fannd många av under vandringens gång.
Skogar och vattendrag.

Skog och små sjöar.

Efter ungefär två och en halv timmas vandring hittade vi en rastplats där vi åt lunchen som ingick i paketet. Den var såå god och förutom denna matiga sallad fanns det även varsin smörgås (hembakt bröd av H:s fru C) och varsin muffins (hembakt av C) samt en termos med thé.
Leden går mestadels genom skog.

Skog.

Under vandringen gick vi förbi denna jordkällare. Lite märkligt att ha en jordkällare mitt i skogen, kan man tycka, men man får tänka på att förr i tiden så fanns det gott om torp där det nu endast är skog, så det bodde människor här då.
Från skogsstig till skogsväg.

"Lunka på, lunka på..."
Fin utsikt från Jättegrytorna som var en sevärdhet på kartan. Vid det här laget har vi gått i 5 timmar, så du som läser bloggen förstår nu att vår tidsberäkning var helt fel!
Det är verkligen underbart att gå i skogen -då och då går man förbi en liten bäck.
Här någonstans började syster J krokna då hon fått skavsår på hälen och leden bestått av väldigt mycket stigningar upp och ner samt varierande underlag för fötterna. Jag kände också att jag hade början till skavsår, men stora S hade inga problem överhuvudtaget. Men än var vi inte framme vid dagens mål; Kvarnen i Hyssna där vi skulle få våra rum och middag, så det var bara att traska på!
Hyssnaleden är utmärkt med gula markeringar på pinnar, träd och stenar, så det finns ingen risk att man går vilse. Vi stötte på några andra vandrare men mestadels var allt vi hörde oss själva och naturens egna ljud -underbart!
Denna stenbro byggdes under slutet av 1800-talet och finns kvar än idag. Gamla broar är så vackra och denna var också en sevärdhet på vandringskartan.
Vackert på två helt olika sätt.

Efter åtta timmars vandring var vi äntligen framme vid vårt hotell för natten -Kvarnen i Hyssna! I byggnaden nedan (som en gång i tiden var en smedja) hade vi vårt rum.
Hjärnorna var trötta, benen stumma och fötterna ömma efter den långa vandringen, så det var välsignat skönt att få komma till sitt rum och ta igen sig lite innan middagsdags.
Rummet hade fyra bäddar och var jättemysigt och fint. Detta var min säng.
Några bilder från interiören i "vårt" hus.
Loungen bredvid utomhus-spa:t och själva spa:t. Vi hade inte tänkt på att ta med oss några badkläder, men stora S hoppade i med underkläderna på medan jag och J nöjde oss med att stoppa i benen. Spa:t bestod av en bubbelpool och en badtunna och vi fick poolen för oss själva. Det fanns även en bastu, men den nyttjade vi inte.
Här väntar vi på maten och som ni ser var matsalen corona-anpassad med mellanrum mellan gästerna.
Förrätten bestod av en räkröra, västerbottenpaj och en nyttig brödbit med en vällagrad ost -alltsammans hemlagat och hembakat av H:s fru C. Hon var med i ett nätverk med inriktning på ekologiskt och närodlat -hållbar mat, helt enkelt!
Varmrätten var kalvfilé, blomkålspuré, ugnsrostade grönsaker och en himmelsk kantarellsås! Vi drack ett mycket gott vin till, som servitören H rekommenderade.
Därefter blev det efterrätt; björnbärssorbet med kolasås och ett fantastiskt gott flarn. Maten var ren njutning till 100 procent!
Lite av interiören -hur mysigt som helst!
Det var väldigt varmt i matsalen så mellan två av rätterna kände jag att jag behövde luft och gick ut en stund, och då visade H mig en utställning om kvarnens historia som jag gick runt och tittade på. H är fjärde generationen som bedriver verksamhet i kvarnen, där det både har bakats och sågats.
Det var en mycket intressant utställning med både redskap och fotografier från svunna tider. Vill du läsa kvarnens historia kan du göra det HÄR!
Detta avslutar vår första vandringsdag då vi med värkande kroppar och trötta sinnen gick och lade oss för natten med en enda tanke i huvudet; hur skulle vi känna oss dagen därpå?