Askims kyrka

Jag har fått för mig att jag ska bege mig till Sveriges alla kyrkor och fotografera dem. Jag vet inte riktigt varför -bortsett från att jag gillar kyrkor- det var ett infall jag fick. :) Sverige har runt 3700 kyrkobyggnader och det är väl tveksamt om jag kommer att lyckas åka till dem alla - får se hur långt jag kommer, helt enkelt!
 
Först ut är i alla fall Askims kyrka som ligger här i Göteborg...
 
Askims kyrka
 
Askims kyrka är från slutet av 1800-talet, men dess föregångare är betydligt äldre, nämligen från 1200-talet.

Den 12 november 1876, mitt under pågående gudstjänst, förstördes den dåvarande kyrkan av en eldsvåda. Därefter bestämdes det att kyrkan skulle byggas mer centralt i socknen, i Hovås, några km söderut från Askim.

Byggnadsarbetet tog drygt ett år och slutfördes av byggmästare A Krüger i Göteborg. Ovanligt nog är kyrkan placerad i nord-sydlig riktning med tornet i norr, beroende på bergets sträckning. Byggmaterialet är gråsten - idag vitrappad - och stenen togs delvis från den gamla kyrkans murar. Ur branden räddades bland annat kyrkklockorna, altarskåpet, en kyrkkista, ett golvur, en mässkrud i vinröd sammet från 1700-talet och dopfunten som är från 1200-talet. Allt finns att se i kyrkan utom dopfunten som finns på Göteborgs museum.

 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0