365+1 foton, bild 183 (30/366)

Tema 30; CHARMAR.
 
Denna lilla tjej är helt omedveten om att hon charmar alla runtomkring
 
 

Årets åttonde tårta!

Vad är väl en Midsommar utan jordgubbstårta? Det hör till på något sätt, tycker jag, men eftersom jag gjorde en ganska sedvanlig jordgubbstårta till stora S skolavslutning, valde jag att göra vad som kallas "Himmelsk jordgubbstårta" till Midsommar...
 
Himmelsk jordgubbstårta
 
Precis som vanligt så gjorde jag botten själv, enligt 3-lika-principen, och jag gjorde den till en form som är 24 cm i diameter, vilket innebär att den görs på hela åtta (!) ägg. Tårtbotten blir väldigt hög och fin enligt 3-lika-receptet och kan i regel därför delas i fyra delar, vilket resulterar i tre lager fyllning. Enligt originalreceptet på denna tårta är det samma fyllning på alla bottnar -plus över hela tårtan- men jag valde att ha en annan fyllning på mitten...
 
Första lagret med den typiska "himmelska" fyllningen
 
Andra lagret blev mosade jordgubbar, kokade med florsocker
 
MOSADE JORDGUBBAR
 
500 g jordgubbar som du mosar och sedan kokar i kastrull tillsammans med 0,5 dl florsocker. Det är ingen speciell koktid, utan när du tycker att jordgubbarna har kokat tillräckligt låter du dem svalna, gärna i kylskåp över natten.
 
Tredje lagret "himmelsk fyllning" och samma fyllning använde jag sedan till att täcka hela tårtan med
 
HIMMELSK JORDGUBBSTÅRTA
 
6 dl vispgrädde
300 g färskost
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
750 g jordgubbar
 
Skär jordgubbarna i mindre bitar.
Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp färskost och florsocker, tillsätt vaniljsockret och blanda väl.
Vänd ner färskostblandningen i grädden och tillsätt jordgubbarna.
Rör om tills allt är ordentligt blandat, fyll tårtan och täck den sedan med resten av jordgubbsblandningen.
Valfri dekorering.
 

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0