Första semesterveckan!

Då har första veckan av min semester gått och vädret har varit underbart hela tiden; soligt och varmt. Jag berättade om mina första semesterdagar sist, men sedan dess har det hänt en hel del...

I torsdags kom min vän A ner. Jag och S mötte henne på centralstationen inne i Göteborg och vi började med att ta en fika där. Det var gott och välbehövligt eftersom vi hade hunnit bli bra hungriga, och efter vi hade fikat tog vi spårvagnen hem till Mölndal. Vi handlade lite på vägen och sedan åkte vi hem till mig och väl hemma tog vi det ganska lugnt. Vi pratade en del, åt middag (ugnspannkaka) och så tog vi en promenad på området. Stegen förde oss till en av lekplatserna i närheten och där satt jag och A och pratade på en bänk medan S lekte. Det dök upp en annan tjej som hon kunde leka med och de två hade riktigt roligt tillsammans. Det var en härligt ljum kväll och vi hade kunnat sitta där hur länge som helst, men till slut så fick vi knalla hemåt eftersom jag och A skulle se på TV.
Det blev A som nattade S, för A:s nattning tar ungefär tio minuter och är otroligt effektiv; S somnar alltid nästan omedelbart. Till skillnad från när jag eller F nattar henne -då sitter sömnen långt inne...
När A och jag hade sett färdigt på TV så satt vi och pratade om karlar och relationer; det ständigt aktuella ämnet som man aldrig kan prata färdigt om. *ler* Men sedan blev det även lite kortspel. A hade lärt sig ett nytt kortspel som hon ville visa mig, det hette CARAOCA eller något liknande, och det var faktiskt riktigt roligt! A började bra, men sedan kom jag ikapp och det slutade med att jag faktiskt vann alltihop. A blev nog lite snopen...*skrattar* Men hon tar säkert igen det vid något senare tillfälle.

På fredagen bar det så av till sjöss. Jag och S tog ett smärtsamt farväl av A som blev lämnad ensam med katterna och så åkte vi iväg med F. Som vanligt började vi med att åka handla det vi behövde för några dagar till sjöss och sedan hämtade vi upp F:s hund och han packade det han behövde innan vi styrde kosan till sjöboden varifrån vi sedan lade ut med vår fina Westie...
Först åkte vi till Donsö där jag inte hade varit förut. Vi lade oss i gästhamnen där och gick runt och tittade lite samt besökte en trevlig badplats. S och F badade medan jag var hundvakt och senare åkte vi ut och försökte hitta en bra plats där vi kunde lägga oss för natten.
Men det verkade som om halva Göteborg hade samma idé, för överallt där vi tittade så låg det andra båtar, så till sist fick vi helt enkelt åka till det som kallas "Hasseviken" på Vrångö där F:s föräldrar samt deras vänner D och E hade lagt till med sina båtar. Vi lade oss jämte D och E:s båt "Selma" och där hade vi riktigt trevligt ihop; drack lite gott och pratade tills solen gick ner och det var dags att krypa in i båten för natten. F och S badade också från båten.

Donsö

På lördagen vaknade vi som vanligt vid åttatiden på morgonen, och F och S steg upp medan jag låg och drog mig till klockan nio då vi gick upp. De andra var redan uppe när jag väl kom upp och vi steg upp till ännu en varm och solig dag. Vi åt en härlig frukost i aktern och F och S badade som vanligt och sedan grejade F, D och R med Westies segel. Westie är nämligen en 'motorseglare' och kan alltså köras både med segel och motor och eftersom det nu går att ha segel på henne så ville F givetvis få upp det. Det tog dock sin lilla tid att få upp det, men när det väl var klart så åkte vi iväg för att hitta ett annat ställe där vi kunde lägga oss för natten. Vi ville ha något där vi låg lite själva., men det var givetvis kört även om det började bra. Vi fann en mysig vik på "Vallholmarna" där vi lade oss, men vi hann knappt komma på plats förrän vi fick sällskap av en annan båt som sedan följdes av två till. Så det där med att vara ensamma gick ju i stöpet. Nåja, det gick ju bra ändå! Vi låg faktiskt riktigt bra där och F och S badade givetvis. Framåt kvällen så klättrade vi upp på den ena av två klippor på holmen och satt och tittade på solnedgången. Härligt!
På natten började det dock att blåsa, så stackars F fick gå upp mitt i natten och ändra vanten. Och nu undrar kanske du som läser detta vad ett 'vant' är och det är vajrarna som sitter fast på masten som kallas så. De kan smälla ganska bra mot masten när det blåser, men det går alltså att ändra om dem så att det blir tyst, vilket F då fick göra. Jag hörde när han var uppe, men somnade om lite senare och när vi vaknade på morgonen så var det i princip vindstilla igen.

Vallholmarna

Söndag morgon ville vi alla tre bada, men det visade sig att västkustvattnets trevliga invånare brännmaneterna hade tyckt att runt vår båt var det bästa tillhåll de kunde ha, så de var överallt. Och är det en massa brännmaneter i vattnet så hoppar man inte så gärna i -det gör ganska ont att bränna sig på dem. Men vi löste problemet med att bada från andra sidan av holmen istället. Där var det visserligen fullt av tång och sjögräs och stenarna i vattnet var väldigt hala, men vi var så varma och svettiga att vi trotsade det och gick i ändå. Det var lite ostadigt, men det gick och det var härligt att få doppa sig!
Denna dag fick vi åka in till Donsö hamn igen för att fylla på sötvatten. Westies tank rymmer 100 liter och den var full när vi gav oss iväg i fredags. Men disk, matlagning, tandborstning och att tvätta sig behövs det mer vatten till än man kan tro, så på söndagen hade vi mindre än halv tank kvar. Dessutom hade drickan tagit slut, så vi tänkte passa på att handla på Donsös ICA-affär när vi ändå var där. Fast vi blev lite snopna när vi kom dit, för affären var stängd! Jag fattar inte hur man kan ha stängt en mataffär en hel dag under sommar- och turistsäsongen, men F menar att folk ute på öarna är kristna och därmed går i kyrkan på söndagar och kanske är det så. Men jag fattar ändå inte hur man kan stänga affären en hel dag! Nåja, som tur var så fanns det ett öppet café och där kunde jag och S köpa dricka åt oss. F hade öl, så han behövde ingenting, men jag och S köpte två drickor var. Det var dyrt, förstås, 20 kronor för en 33 cl-flaska, men det fick det vara värt.
När drickan och vattnet var avklarade så gick vi till badviken igen där vi turades om att bada och sedan åkte vi ut för att hitta en plats för natten. Det var dock lika kört som de andra dagarna, så vi återvände till Hasseviken. De andra skulle ge sig iväg därifrån och när de hade gjort det så följde två andra båtar i närheten efter, och då blev vi ensamma. Vi låg väldigt fint där, men det var precis så att vi inte stötte i botten; det var ganska grunt och Westie går 1,2 meter djupt under vattnet och det är ju en del...
Det blev bad och promenad medan vi låg där och som de andra kvällarna så tittade vi på solnedgången. Ingen solnedgång är den andra lik har jag upptäckt under de här dagarna till sjöss, men alla är lika vackra, var och en på sitt sätt.

Måndagen var lika varm och solig som de andra dagarna och det blev ett morgondopp från båten innan  frukost; härligt! Sedan gick vi en promenad och när vi sedan kom tillbaka så upptäckte vi att vattnet var så lågt att Westie studsade på en sten varje gång det kom vågor från passerande båtar och det är ju inte bra, så vi bestämde oss för att vända tillbaka till Önnered. Det skulle vi ändå ha gjort denna dag, men det blev lite tidigare än beräknat.
På vägen dit lade vi båten för ankar mitt ute på havet så vi kunde bada, för vi var genomsvettiga, och så tyckte F att det kunde vara roligt för mig och S att prova på hur det kändes att lägga till ute på havet och bada från båten. Det var superhärligt med det doppet på vägen kan jag säga!
När vi så var framme vid sjöboden så visade det sig att båda ekorna som vi brukar använda för att ta oss mellan ön och fastlandet var borta, men F gick runt och kollade läget och hittade en kille som körde över honom till fastlandet med sin eka så F kunde hämta den ena av dem och hämta upp mig och S och all packning. Så till sist kom vi till F:s bil och då åkte vi direkt hem med hunden och packningen till F:s lägenhet för att sedan åka och handla frukost- och middagsmat för ett par dagar till. Vi ska hem till Mölndal en sväng imorgon för att packa om och köra en tvättmaskin, men sedan sover vi hos F även den natten innan vi styr vår kosa mot Sörmland på onsdag. Min vän A och hennes pojkvän M (som kom ner i lördags) åker med oss upp, och de åker även med oss tillbaka en vecka senare.
Under måndagen hemma hos F så grillade vi korv till middag och på kvällen tog vi en promenad för att plocka körsbär och vildbigarråer som växer på flertalet träd i närheten av F:s bostad. Vi fick ihop en hel del och när vi kom tillbaka så satte vi oss och åt bären. De var väldigt goda!

Så såg alltså min första semestervecka ut och jag återkommer med info om de återstående tre veckorna, så håll ut! *ler*

Semester!

Äntligen har semestern börjat -den första riktiga semester jag haft på åratal, faktiskt. I måndags var första dagen och sedan fyra veckor framåt. Härligt!

Jag började måndagen som vilken annan ledig dag som helst med att först åka till 'min' jobblokal för att hämta posten jag fått och sedan bar det av in till Kållered för att veckohandla, för även om jag och S inte kommer att vara hemma så mycket så kommer det att vara några andra här för att se efter katterna och ha lite semester själva; nämligen min vän A och hennes sambo M.
Medan vi handlade så ringde F eftersom vi pratat om att ge oss ut en korttur med båten, men jag sa att jag skulle höra av mig när vi kom hem -vilket jag också gjorde. När F kom och hämtade oss så åkte vi först till min syster J:s lägenhet i Mölnlycke för att hämta hennes tvättsäck. Hon hade nämligen bett mig att tvätta upp det som fanns innan D anländer och för enkelhetens skull så tog jag hit tvätten istället för att joxa med hennes tvättstuga.
Jag körde igång en maskin meddetsamma när vi var tillbaka här hemma igen, men eftersom tvättprogrammet tar 1,5 timme så åkte jag, F och S för att titta på bilar. F ska nämligen sälja sin bil och sedan köpa en ny, en som är mer 'familjevänlig', så vi passade på att åka och titta på KIA-bilar denna gång. Det fanns flera olika modeller att välja mellan och det var ett par stycken som kändes riktigt bra och tål att fundera på. Men det beror ju också på hur mycket F kan få för sin bil så att vi har råd att köpa en annan. Vi får väl se hur det blir...
Vi åkte också till ÖB för att inhandla lite konserver att ha på båten, för ska man ligga ute så är ju konserver väldigt praktiskt eftersom de håller länge. Det blev några olika sorter och vi köpte även lite godis och chips. Sedan åkte vi tillbaka till Mölndal och jag hängde upp tvätten och packade och gjorde i ordning för katterna innan vi åkte och handlade frukostmat för att sedan åka hem till F så han kunde packa och hämta upp sin hund.
Sedan bar det slutligen av ner till båten, men eftersom klockan var ganska mycket och vi var mer eller mindre vrålhungriga, så stannade vi i sjöboden första natten.

Tisdag förmiddag tog vi så båten och åkte till Vrångö där vi lade oss i vrångöviken för natten. F hade ett ställe där han lagt till många gånger förut och det blev väldigt bra; bredsidan mot en klippa. När vi lagt till så gick vi på en liten upptäcksfärd och vid vrångöviken finns bara klippor och viss växtlighet, fåglar och småkryp -inte en enda människa. På tillbakavägen såg vi F:s föräldrars båt och när vi kom tillbaka till vår så lade de till vid vår båt där de sedan stannade några timmar innan de åkte hem igen. När de hade åkt passade vi på att bada (och busa i vattnet) tills S skakade av köld; då återvände vi till båten där vi sedan åt en god middag bestående av konserverade köttbullar och potatis, vilket smakade mycket godare än det låter som. Särskilt potatisen blev S helt galen i -hon som nästan aldrig vill äta potatis annars! Så kanske ska jag börja köpa hem konserverad potatis istället för vanlig...*ler*
Efter middagen gjorde F en 'heroisk' insats; Det hade börjat blåsa en del och F var lite bekymrad för att vinden skulle börja blåsa åt 'fel' håll under natten, så han beslöt att sätta fast en extra förtöjningstamp på en klippa på andra sidan om båten. För att komma till den klippan med den extra långa tamp som behövdes, så fick han simma med tampen i handen med risk för att bränna sig på brännmaneter, så det var med stor spänning jag följde hans färd. Men allt gick bra och sedan var båten så väl förtöjd att den kunde klara en storm enligt F.
Lite senare tog vi en kvällspromenad. Vi gick en slinga som leder ända till Vrångö hamn; den tar ca 30 minuter att gå och
är en mycket vacker slinga med ganska fascinerande växtlighet. Vi tittade på folk en stund och pratade om att vi skulle upptäcka resten av ön dagen därpå och sedan promenerade vi tillbaka till båten och blev sittande där tills det var dags att krypa till kojs. Medan vi satt där så gick solen ned och det var väldigt vackert med solnedgången... Vi såg också ett 'himlafenomen'; ett konstigt spiralformat moln. F trodde först att det var en tromb, men sedan såg vi att den inte rörde sig utan bara liksom löstes upp efter hand tills den var helt borta.

På onsdagsmorgonen var det disigt. Det hade det varit på tisdagsmorgonen också, men det försvann vid 12-13-tiden på dagen, men inte denna gång. Dismolnen hängde kvar till långt inpå eftermiddagen, men det var ändå inte kallt, så vi utforskade Vrångö precis som vi bestämt dagen innan.

Vrångö

Fast det uppstod en liten palaver; när vi skulle skölja frukostdisken så tog vårt sötvatten slut! Båtens tank rymmer 100 liter och vi hade inte räknat med att den skulle ta slut, men det gjorde den, och då blev det lite diskussioner hur vi skulle göra med maten. Det fanns två möjligheter; antingen fick vi åka in till Vrångö hamn och lägga oss istället så vi kunde fylla på sötvatten där och äta mat på båten, eller så fick vi stanna där vi var, promenera in till hamnen och äta där. S ville ha det bästa av de två möjligheterna; hon ville ligga kvar men hon ville inte promenera så långt. Hon tyckte att vi kunde åka in till hamnen och fylla på vatten och sedan återvända till viken, men vi sa att det gör vi inte. Åker vi in till hamnen så stannar vi där tills vi åker hem sa vi, så det blev en del gråt och tandagnisslan från S håll. Men till slut segrade hennes vilja att stanna där vi var över oviljan att gå, så vi promenerade in till hamnen och utforskade ön som vi tänkt. Först gick vi till puben på den sida där passagerarfärjorna släpper på och av folk och där fick S en glass och sedan gick vi till hamnen och till utkiksplatsen där man hade en fantastisk utsikt långt över havet. Så gick vi till ett fiskstånd där man även kunde köpa lite mat och vi köpte tre baguetter med vrångöröra som vi satte i oss. Och den röran var ungefär hur god som helst! Hade jag orkat skulle jag ha ätit en till baguette bara för att röran var så god... S fick i sig mer än halva sin baguette plus hela röran, så det var ju väldigt bra!
Sedan återvände vi till vår fina båt (som heter Westie för övrigt) och satt där en stund, och medan vi satt där så lättade äntligen diset och solen kom fram. Jag och S gick bort bland klipporna för att hitta ett trevligt ställe att sola på och lite senare kom även F dit.
Vid 17-tiden var det så tid att åka hemåt eftersom A kommer imorgon, men det kändes ganska tråkigt att lämna viken och sedan båten för att vara i land igen, men å andra sidan så kommer vi att åka ut på fredag igen och då bli borta längre -hoppas bara att vädret håller i sig. Det är ju verkligen fantastiskt att sommarvädret kom tillbaka nu lagom till min semester började; vilken tur man kan ha, egentligen!    

3 dagar kvar...

...och sedan är det semester! Min första riktiga semester sedan jag var 18-20 år och hade mitt första fasta arbete; fyra härligt lediga veckor när man inte behöver tänka på jobb, skola eller fritids. Det ska bli såå skönt!
Vissa planer har vi... På torsdag nästa vecka kommer min vän A hit och ser efter katterna och från fredagen och framåt så kommer jag och S att tillbringa tiden med F. Förhoppningsvis kommer sommaren tillbaka till dess så vi kan lägga oss ute med båten någonstans, annars får vi hitta på något annat. Det ordnar sig alltid!
På lördagen kommer A:s pojkvän M också hit och de ska få låna min lägenhet några dagar så de kan ha lite semester här i Göteborg och om allt går enligt plan så gör vi alla sällskap den 30/7 då jag, F och S åker till Sörmland för att hälsa på släkt och vänner. Vi åker ju ändå genom Jönköping på vägen upp, så då kan vi lika gärna ta med oss A och M i bilen.
Det blev inget med Danmark, nämligen. Jag fick besked om att det bara var sex stycken som anmält sig till resan den 10/8 och att jag skulle få närmare information efter den 10/7 när sista anmälningsdagen gick ut. Men det är ju mer än en vecka sedan nu och jag har inte hört ett ljud till från dem, så jag lägger ner det. Det får bli Danmark någon annan gång istället, så sommarplanerna har förändrats. Dels så tidigarelägger vi resan till Sörmland (jag och S skulle ju ha åkt upp med tåg 3/8 egentligen) och så blir det då förhoppningsvis lite båtsemetser, samt att vi har pratat om att ta en del dagsutflykter. Eftersom F har bil så är det ju inga problem för oss att åka en bit, så vi har pratat om "Skara sommarland", "High chapparral" och "Nordens ark" b.la, men det finns ju mer än så att göra under en heldag. Så S ska nog få en bra semester ändå, även om det inte blir Legoland denna gång.

Fast Sörmlandsresan den 30/7 är ändå inte helt 100, det hänger en del på J:s kompis D som ju skulle ha kommit den 15/7. Jag hade ordnat allt med att få ledigt från jobbet den dagen så jag och F kunde hämta honom på Landvetter och så hade jag återbördat J:s katt till sitt eget hem ett par dagar innan plus köpt hem lite frukost och mikromat så att D skulle ha något till att börja med -dessutom hade jag städat J:s lägenhet! Men så blev D sjuk och flyttade fram resan två veckor, så det var bara för mig att ta tillbaka J:s katt hit igen. Men nu ska D i alla fall komma 30/7 och kommer han inte för sent med flyget så åker vi till Sörmland samma dag, och då får D ta hand om båda katterna medan vi är borta. Kommer han sent så får vi åka 31/7 istället, men med tanke på hur mycket D har strulat med sin resa hit; skjutit upp den två gånger, övervägt att inte komma alls...så kan jag inte lita på att han kommer överhuvudtaget, känns det som. Så det ska bli väldigt intressant att se om han dyker upp... Kommer han inte så har jag ingen kattvakt och då blir det ingen Sörmlandsresa för min del, vilket skulle vara väldigt trist. Jag vill ju gärna att F får träffa i alla fall några i min släkt med tanke på våra planer att bli sambo.

För övrigt kan jag bara säga att jag har blivit besatt av spelet "Dragonfable" som finns på internet. Det var S som började med det på fritids och sedan har hon tjatat på mig om att gå med där också, men jag har dragit mig för det tills för ett tag sedan. Och nu kan jag knappt vara utan det; jag spelar i stort sett varje dag, vilket förstör min sömn och ger mig konstiga drömmar. Jag borde aldrig ha gått med där, så jag kan nog verkligen behöva ligga ute med båten några dagar utan några internetmöjligheter, och uppe i Sörmland kommer jag ju inte heller sitta med det, så det blir skönt med paus ett tag så kanske jag kan få ordning på sömnen igen...

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0