Stephen King vs. Tad Williams

Jag har precis avslutat en bokserie på sju böcker, vilken går under det gemensamma namnet "Det mörka tornet". Böckerna är skrivna av en av mina favoritförfattare -nämligen Stephen King.

King är ju skräckens mästare, men denna bokserie är egentligen en fantasy-serie. Fantasy ligger ju egentligen ganska nära skräck eftersom fantasyböcker handlar om okända världar, mystiska varelser, ofta ett sökande efter något och en ständig kamp mellan gott och ont. Skräck handlar ju på sätt och vis om det med. Det är väl antagligen därför som fantasy och skräck hör till mina favoritgenrer när det gäller böcker -och även deckare då.

"Det mörka tornet" handlar om Roland Deschain; en så kallad "revolverman" som söker efter något som heter Det mörka tornet. Tornet är i denna berättelse själva "hjärtat" i vår värld och alla andra parallellvärldar och det vaktas av någon som kallas "Den röde kungen". Den röde kungen håller på att förstöra tornet -och sålunda också hela världen med dess parallellvärldar- och Roland måste stoppa kungen och rädda tornet för att rädda världen.

Man fastnar redan från första boken och måste helt enkelt läsa allihop för att få reda på hur det går. I denna bokserie hoppar man i tid och rum och världen King skapar är otroligt fascinerande. Det är en blandning av vår moderna värld, western, gammal tid och sagornas värld. Man grips med av huvudpersonernas öden och äventyr ända till slutet och slutet är väldigt överraskande. Och egentligen kommer den riktiga skräcken i slutet...
Det mörka tornet

En annan mäktig fantasyserie är "Otherland" av Tad Williams. Anledningen till att jag tar med den i detta inlägg är att även Williams har skapat en fascinerande värld, men medan King blandar fantasy och skräck så blandar Williams fantasy och science-fiction. Denna serie består av hela åtta böcker.

Huvudpersonerna i "Otherland" lever i en framtidsvärld som nog ändå inte ligger så långt ifrån vår egen tid och även här har sagornas värld en stor betydelse. Huvudpersonerna i denna serie blir fångade på internet och går igenom många äventyr på sin väg att bli befriade. De söker efter den person som bär skulden till deras fångenskap och under sin färd är de med om många märkliga äventyr där de -precis som i Det mörka tornet- träffar goda och onda varelser i olika parallellvärldar. Även här upplever man sorg och glädje, hat och kärlek, liv och död och kampen mellan gott och ont. Och precis som i Kings bokserie så hoppar man i tid och rum.

Så det finns många likheter mellan dessa bokserier, men ändå är de väldigt olika och tar med sig läsaren på en otrolig och medryckande resa där inte ens fantasin sätter några gränser...
Otherland

Melodifestivalen 2011 -delfinal 4

Så har den sista delfinalen gått av stapeln och även om jag är ganska nöjd med kvällens resultat så är jag inte helt nöjd. Men å andra sidan -det är man väl aldrig? ;)

Ikväll är det faktiskt så att jag och A är oense om vilka låtar som var bäst! Jag vet inte riktigt hur vår vänskap ska överleva detta, det var ett hårt slag...jag är faktiskt fortfarande i chocktillstånd! ;)
Hursomhelst; så här skulle kvällens lista ha sett ut om jag fått bestämma...

1. Linda Bengtzing; "E det fel på mej". En (av väldigt få) äkta schlagerlåtar i år med en medryckande melodi och en trallvänlig refräng -och den är bara Linda!

2. Linda Pritchard; "Alive". Hon var tydligen med även förra året, men det var nog ingen bra låt då eftersom jag inte har något minne av det. Denna låt var däremot riktigt bra; mäktig och sjungen med en väldigt bra röst! Borde ha gått till final.

3. Love generation; "Dancing alone". Jag har ett svagt minne av att denna grupp var någon man bara satte ihop för ett par år sedan, men med ett väldigt bra resultat! Me like!

4. Julia Alvgard; "Better or worse". Hon hade inte så mycket utstrålning på scen, men låten var bra och förtjänade inte att åka ut.

5. Anders Fernette; "Run". När denna artist gjorde en fullkomligt lysande cover på "Hungry eyes" så hade jag räknat med att denna låt skulle vara riktigt bra. Men...det var den inte.

6. Nicke Borg; "Leaving home". Det är här man undrar vilka som satt framför TV-apparaterna ikväll, för att skicka denna låt till final??

7. Melody Club; "The Hunter". Denna grupp slog tydligen igenom för nio år sedan, men det måste jag helt ha missat eftersom jag inte kan påminna mig en enda låt som jag hört med dem. Men är alla deras låtar av samma kvalitet som denna så förstår jag varför...

8. Lasse Stefanz; "En blick och nånting händer". Alltså; vad är det här med att dansbandslåtar ska ställa upp i Melodifestivalen helt plötsligt? Inget ont om dansband, men här hör de inte hemma. Och att en trio låtskrivare med en oändlig rad av kanonbra låtar bakom sig får till något så dåligt som denna låt...vart är världen på väg egentligen?
Bäst ikväll

Världskulturmuseet

Igår var jag ledig från jobbet, och då gjorde vi ett spontanbesök på "Världskulturmuseet" här i Göteborg. Jag gillar verkligen att gå på museer, men av någon anledning så har jag bara besökt ett fåtal av de som finns här hemma. Men det ska bli ändring på det nu, har jag bestämt! :)

Världskulturmuseet har olika utställningar under året och till de flesta är det fri entré, vilket förmodligen beror på att det sponsras av "Arbetsförmedlingen" och Göteborgs stad b.la. Just nu finns där en utställning om resandet som kallas "Destination X", och den var faktiskt väldigt intressant! Jag och F tog en del bilder, och några av dem ska ni få se nu...
En utställning om resandet


Ryggsäckar formade som en jordglob


Ett par olika "båtar"


Ett träd gjort av gamla flip-flop-sandaler


Exempel på olika souvenirer


Planscher från olika länder


Snöglober från olika länder -fast samtliga är faktiskt tillverkade i Kina!


De "Rosa bussarna" tar folk till olika delar av världen


Man kunde snurra på ett resehjul för att se vart man ska resa härnäst. Detta fick F upp. :)


Igår var också dagen när det slutligen blev semlepremiär för oss! De har ju funnits att köpa länge, men jag tycker inte att man ska äta den första för tidigt. Sedan tycker jag också att de är alldeles för dyra...jag menar; 17 kronor/styck?? Det är ju inte som att det är några unika bullar numera, så jag förstår faktiskt inte varför de ska vara så dyra. En tia per styck är ett mer rimligt pris -som det är nu äter man ju inte speciellt många under semleperioden... Inte jag i alla fall.
Årets första semla

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0