Bok 19; En memoar

Idag läste jag ut bok fyra i Bokutmaningen, och denna gång hade jag valt en memoar. Jag läser väldigt sällan memoarer -i hela mitt liv har jag högst läst ett par stycken- och det var svårt att välja ut någon när jag sökte på "memoarer" i bibliotekskatalogen. Detta beror naturligtvis på att det inte finns någon känd person som jag verkligen känner att "wow, hens memoarer måste jag ju bara läsa!" Men självklart behöver ju inte memoarer vara skrivna av en känd person och ett tag funderade jag på att välja "En geishas memoarer" -men i slutändan blev det i alla fall "Memoarer" av Beppe Wolgers. Honom har jag ju i alla fall någon form av relation till då jag sett honom i både "Dunderklumpen", "Pippi på de sju haven" och -icke att förglömma- "Beppes godnattstund".
 
Beppe gick ju bort redan i mitten av 1980-talet innan han ens fyllt 60 så han hann inte skriva alla sina memoarer; i den bok jag läste var det hans memoarer del 2, del 3 och del 5. Jag antar att han hade tänkt skriva de andra också, men, men... Han skriver i alla fall på ett roligt och lättsamt sätt, så boken var lättläst men tog ändå längre tid än jag tänkt mig att läsa färdigt -huvudsakligen på gruns av att jag inte haft så mycket tid över för läsning sista tiden.
 
I boken får man följa Beppes liv från 1944-48 och sedan blir det ett hopp till ca 1954-55, och Beppe är med om en hel del. Bland annat vistas han en tid i Amerika och så är han bekant med folk som var kända på den tiden, vilka nämns i boken. Den berättar också om en drömmare -som därtill är både tjock och stammar- och därför aldrig riktigt känner att han passar in. Men han kämpar på och följer ändå sitt hjärta och sina känslor, även om det kanske inte alltid går så bra...
 
 

Titel; Memoarer

Författare; Beppe Wolgers

Skriven; 1972, 1985, 1986

Denna upplaga utgiven; 2003

Förlag; Modernista

 

Om författaren; Beppe Wolgers föddes som son till jägmästare John Gerhard Wolgers och Gerda Elisabeth Korsgren. Han växte upp i Stockholm tillsammans med sina två bröder och startade sin skolgång på den fristående grundskolan Carlssons skola, för att senare studera vid Nya Elementar i Åkeshov. I början av 1940-talet började han intressera sig för musik, främst jazz, och köpte en gitarr samt började ta lektioner. Vid sidan av musiken började han skriva sina egna dikter som han skickade till bland annat Bonniers förlag. 1946 började han studera vid Otte Skölds målarskola. Året därpå reste han till USA där han blev kvar i ungefär ett års tid.

 

Wolgers debuterade 1953 med diktsamlingen Jag sjunger i skon. Under 1950-talet umgicks han i en konstnärskrets med generationskamrater som Lars Forssell, Pär Rådström, Olle Adolphson och Carl Fredrik Reuterswärd. Sitt publika genombrott fick han med visan Okända djur, tonsatt och framförd av Olle Adolphson, när den litterära kabarén startades på Hamburger Börs i Stockholm, hösten 1956.

 

Vid sidan av författarskapet och visdiktandet medarbetade Beppe Wolgers i underhållningsprogram i radio och television. Han blev rikskänd som ett av de så kallade Skäggen i en serie uppmärksammade och omdebatterade TV-program hösten 1963.

 

Han blev hela Sveriges godnattfarbror i barnprogramserien Beppes godnattstund, som sändes i fem omgångar åren 1968–1974. Klädd i nattskjorta och nattmössa låg han i en jättelik säng och talade med sina dockor.

 

Andra minnesvärda barnprogram med Beppe Wolgers är Beppes världshus (1969) och Där är du, här är jag (1971–1973). Han spelade även Pippi Långstrumps pappa Efraim Långstrump på film och i TV och gjorde björnen Baloos röst till filmen Djungelboken 1967. Han gjorde också Lille Johns röst till Robin Hood 1973. 

 

Wolgers var en produktiv kabaréförfattare, och han skrev sångtexter till åtskilliga svenska artister, främst Monica Zetterlund (Sakta vi gå genom stan, Monicas vals med flera) och Gals and Pals (Det är vårt öde att dooa, Kära båt med flera). Som revyförfattare samarbetade Beppe Wolgers med Povel Ramel i Ryck mig i snöret (1964), Ta av dej skorna (1965) och De sista entusiasterna (1968).

 

Wolgers skrev åtta diktsamlingar, fem prosaböcker, sju barnböcker och kanske tusen sångtexter. För sina diktsamlingar med motiv från norra Jämtland erhöll han 1975 Jamtamots hederspris.

 

Den 6 augusti 1986 avled Beppe Wolgers av ett magsår, och begravdes den 25 september 1987 i Strömsunds nya kyrkogårds minneslund.

 

(Fakta hämtat från Wikipedia)

 

Härnäst kommer jag att läsa "En bok med snö" -och som vanligt hittar du hela listan HÄR!

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0