Läst; Röda Zora

I förra veckan läste jag ut denna bok;
 
 
Inledning; "-Branko! Branko!
En hes kvinnoröst upprepade namnet om och om igen. Det genljöd genom den trånga gatan, som ledde från torget ner till hamnen i den lilla kroatiska staden Senj.
-Branko! Branko!
Kvinnan som ropade var gamla Stojana, lång och mager med rynkigt, förtorkat men godmodigt ansikte. Det vita håret flammade som en gloria kring det smala huvudet.
-Branko! Branko! ropade hon igen.
Branko var en storväxt, tolvårig pojke. Han höll till borta på bakgården till ett förfallet palats och spelade kula med sina kamrater.
Han hörde ropet, men det var han så van vid, att han lugnt fortsatte att spela.
-Branko! Branko! Rösten närmade sig och med ens stod gamla Stojana där.
-Branko, sade hon igen och tillade sedan med vek, nästan vemodig stämma; Det är slut nu."
 
Så börjar denna barn/ungdomsbok som handlar om Branko, en fattig pojke i Kroatien. När hans mor dör står han utan någonstans att ta vägen då hans far -som är en berömd speleman- befinner sig någonstans i världen och bara kommer hem till sin son med flera års mellanrum. Pojken vänder sig först till sin frarmor, men hon kör ut honom och han lever på gatan tills hans träffar rödhåriga Zora och hennes gäng. De är allesammans lika fattiga som Branko och saknar någon som vill ta hand om dem, och de överlever genom att stjäla. Befolkningen avskyr barnen och de jagas ständigt av polisen.
 
För Branko börjar ett helt nytt liv när han träffar gänget och blir en av dem. Han får kämpa för sin överlevnad och springa för sitt liv, men han får också uppleva en massa spännande äventyr...
 
Detta är en lättläst och bitvis ganska spännande bok, men den är också rolig emellanåt. Författaren beskriver livet som föräldralös, fattig pojke precis som om han upplevt det själv -och det har han kanske...
 
Titel; Röda Zora
Författare; Kurt Held
Genre; Äventyr
Boktyp; Inbunden
Antal sidor; 258
Utgivningsår denna utgåva; 1954
Förlag; Rabén&Sjögren
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

helenalejon

En blogg om mitt vardagsliv och mina tankar och funderingar om saker som händer i livet.

RSS 2.0